Friday 9 October 2020

 NOTA KURSUS : 4


PENGELUARAN BENIH SECARA KOVENSIONAL

Menternak LAT dengan suatu kaedah bersistem bagi mendapatkan bekalan anak benih secara konsisten.

Mampu menghasilkan benih yang berkualiti bersesuai dengan keperluan kolam ternakan.

Dibekalkan dalam keadaan hidup dalam pelbagai saiz/umur.


PERMASALAHAN 

Kesukaran mendapatkan stok induk yang berkualiti.

Memerlukan kawasan ternakan yang luas atau kuantiti tangki yang besar.



SOP HATCHERI




PENYEDIAAN PEMBENIHAN

Tidak memerlukan peralatan khusus dan canggih, tetapi memerlukan satu sistem rawatan air yang sempurna. Kaedah ‘Free Flow’ tidak boleh diamalkan.

Brood Stock atau induk yang ingin digunapakai WAJIB dari kelompok F1 atau F2 yang berlainan (berlainan generasi). Internel Breeding di larang samas ekali.

Proses pemijahan memerlukan satu lokasi yang tidak terganggu dan mudah dipantau, tidak praktikal menggunakan kolam tanah kecuali anda menggunakan kaedah Lepas Tinggal Tuai.

Suhu air didalam tangki pemijahan dan penetasan perlu stabil dan mempunyai jumlah DO yang mencukupi.

Memerlukan sumber makanan yang tinggi protein dan karbohidrat 

Kandungan mineral di dalam air tangki pemijahan dan penetasan antara 200ppm ke 400ppm.




Teknik Pembenihan Kovensional


LAT yang berusia dari umur 6 ~ 12 bulan (5~8 inci) adalah yang paling sesuai untuk dijadikan induk. kurang dari 4 inci tidak sesuai dijadikan induk.

Saiz induk jantan dan betina mestilah seimbang, saiz induk betina tidak boleh melebihi saiz induk jantan

Induk jantan dan betina harus dipisahkan sekurang kurangnya 2 minggu dari tarikh pemijahan

Tempoh pemijahan adalah selama 2 minggu dan nisbah induk jantan betina yang dicadangkan 1:3 @ 2:7 @ 3:9

Elakkan sebarang gangguan di tangki sepanjang tempoh pemijahan tersebut

Induk betina yang sudah bertelur harus diasingkan di dalam bekas yang gelap. satu bekas satu induk

LAT betina mampu menghasilkan telur sebanyak 100 ~ 1000 biji, bergantung kepada umur dan saiz badan.

Secara purata 10 biji telur bersamaan dengan 1 gram dan 30% darinya akan gagal bertahan sehingga menetas.

Telur akan di eram selama 40 ~ 47 hari

Suhu air yang optimum adalah 28°C ~ 29°C, dan dengan takat suhu begini, tempoh penetasan kebiasaanya dalam masa 35 ~ 40 hari

Makin rendah suhu air tangki, akan makin panjang tempoh masa menetas telur tersebut

Contoh anggaran jumlah telur:

Berat induk betina 85gram mampu menghasilkan telur sebanyak 600 biji.

# Rujuk Gambarajah di Bawah 




Perubahan Warna Telur 










No comments:

Post a Comment