Saturday 14 December 2013

SINOPSIS ‘PENTERNAKAN UDANG KARA AIR TAWAR’



SINOPSIS


1.       Crayfish RedClaw atau dikenali juga sebagai Lobster Air Tawar (LAT) merupakan spesis udang kara yang berasal dari Australia. Kini merupakan ternakan terbaru yang diusahakan di ladang/hatchery Fastharvest Aquaculture.

2.       Selama 2 tahun kajian penternakan LAT dijalankan bagi mencari kaedah terbaik bagi pemeliharaan dan juga pembenihan, dan pada tahun 2013, sebanyak 30 pasang induk LAT telah berjaya diasuh dan pembenihan berjaya menghasilkan lebih 1000 ekor anak benih LAT.



3.       Hasil dari penelitian yang telah dijalankan, penternakan LAT ini mempunyai kadar tumbuhbesar yang agak perlahan, ianya mengambil tempoh masa sekitar 8 hingga 9 bulan untuk mencapai saiz 7 hingga 8 inci. Dari sudut penternakan secara kecil-kecilan ianya tidak berbaloi tetapi jika dihasilkan secara komersial dan bijak mempelbagaikan bentuk pasaran maka ianya mampu memberikan pulangan yang lumayan.




4.       Dari sudut kos penternakan pula, di dapati kos makanan amatlah murah dan mudah di pelbagaikan bentuk makanannya, jika menggunakan pallet sebagai medium makanan, keperluan untuk ternakan 30 pasang induk dan 500 ekor anak benih bersaiz 1 inci ke 3 inci untuk tempoh seminggu hanya memerlukan 2 kilogram pallet starter dengan kadar pembahagian waktu makan sebanyak 2 kali sehari.

5.       Walaupun kos makanan adalah minimum, terdapat peningkatan kos di bahagian penyediaan tempat pembiakan/penternakan, ini kerana untuk mendapatkan output maksimum dan mencegah peningkatan kadar kematian, penyediaan tangki/kolam diperlukan dalam jumlah yang besar (tangki mengawan, tangki asuhan benih untuk pelbagai peringkat saiz , tangki induk bertelur, tangki induk jantan, tangki induk betina). Keperluan ini adalah satu kemestian jika LAT hendak diternak secara komersial.


6.       Selain dari perkara di atas, daya tahan penyakit LAT ini juga amat tinggi, ini memberi para pengusaha satu kelebihan dari sudut kos ubat-ubatan dan juga risiko kematian.

7.       Satu faktor yang penting dan tidak boleh dipandang ringan dalam penternakan LAT adalah kawalan suhu air. Ini merupakan kunci kejayaan penternakan spesies ini. Kawalan suhu ini perlu diawasi di semua peringkat penternakan.

8.       Penternakan LAT tidak memerlukan satu sistem yang kompleks, cukup sekadar sistem ternakan asas seperti kita memelihara ikan puyu atau sepat, tetapi untuk tujuan komersial, sesebuah ladang atau hatceri itu perlu mengamalkan standart S.O.P dan konsep Amalan Akuakultur Baik (APB/GAP).

9.       Apa yang penting, seseorang pengusaha penternakan LAT haruslah bijak mencari sumber makanan yang tinggi kandungan protein dengan kos yang murah serta tahu menyusun kadar pengeluaran ternakan mengikut kehendak permintaan pasaran bagi ternakan ini. Ini akan menjamin kejayaan sesuatu perusahaan LAT tersebut.

No comments:

Post a Comment