Sunday 20 September 2020


NOTA KURSUS : 1

 PENTERNAKAN LAT

Perusahaan LAT  terbahagi kepada 5 sektor :

1- Penghasilan anak benih
2- Ternakan udang hiasan
3- Ternakan secara komersial (sumber makanan)
4- Ternakan dan penghasilan induk (Brood Stock) 
5- Penghasilan produk hiliran 


PENYEDIAAN TERNAKAN LOBSTER AIR TAWAR

       Sudahkah anda tahu?  

Pasaran & Permintaan, Tujuan Ternakan, Modal, Sumber air, Bentuk muka bumi, Faktor iklim dan  Kemudahan Asas.


     Penting untuk dipelajari ! Gagal atau Berjaya

Faktor kawalan KUALITI AIR dan PEMAKANAN adalah kunci utama dalam penternakan LAT.

Lokasi ternakan hendaklah sesuai dengan sistem yang akan diadaptasikan serta mempunyai kemudahan keperluan asas.


Langkah Pertama…..

MODAL PERMULAAN 

 Tetapkan TUJUAN TERNAKAN.
- Kaedah ternakan seeloknya mampu berkembang ke peringkat yang lebih tinggi

 Pemilihan lokasi (kesesuaian lokasi dengan tujuan ternakan)
- Mampu menampung saiz operasi yang akan berkembang

 Pemilihan sistem ternakan sesuai dengan tujuan ternakan
 Peralatan dan kelengkapan yang mudah diubahsuai dan fungsi pelbagaiguna

 Penyediaan dokumentasi dan SOP ternakan (bagi memudahkan permohonan MyGAP / Permit)

 Penyediaan makanan semulajadi

 Penyediaan peralatan ternakan (susun atur kelengkapan)



Langkah Kedua…..

 Pemilihan induk/benih
 - saiz, umur, dan kualiti kesihatan

 Nisbah induk jantan dan betina
- jika tujuan ternakan untuk pembenihan, faktor ini amat penting.

 Tempoh dan kadar pusingan  ternakan ditentukan.
- kemasukan induk/benih mengikuti tempoh masa yang ditentukan bagi menentukan bekalan tidak terputus.

 Patuhi SOP ternakan yang telah digariskan.


..... Bersambung....


No comments:

Post a Comment